Historie (Sist oppdatert: 12.02.2012)

Siggen RealfsenSiggen Realfsen flyttet til Ydderstad gård i 1968. Han var en etablert landslagsrytter som kjørte for Grenland sykkelklubb. På nabogården Eikeland bodde Børge Rislå som raskt ble rekruttert av Siggen til Grenland. Gunnar Høygilt, som vokste opp på Tveide, startet som første birkenesing med sykkelsport i 1967 under gymnastiden i Kristiansand. Han var medlem av KCK (Kristiansand Cycleklubb), sørlandets eneste sykkelklubb fremt til 1972, da Arendal Cykleclub ble startet.

Sykkelsporten kom sterkt i fokus da Knut Knudsen vant OL-Gull på 4000m forfølgelsesritt på bane i München i 1972. Den generelle interessen for sykling var økende. Treningsracere med bukkestyre til mennesker som ønsket å trimme litt ekstra var på vei inn i markedet. Veinettet ble bedre og bedre med fast dekke på stadig flere veier litt ut i distriktene. Sykkelsporten begynte å få vind i seilene, også på sørlandet.

Gunnar HøygiltBørge RislåEtter at ideen om egen lokal klubb var luftet flere ganger, tok Siggen endelig initiativ og fikk etablert sykkelgruppe i Birkenes Idrettslag foran 1973-sesongen, med den lokale kjøkkenprodusent Polaris kjøkken som sponsor og Siggen selv som første formann. Med Siggen, Børge og Gunnar som aktive medlemmer var Birkenes Norges minste sykkelgruppe i starten: Sykkelsporten var blitt en del av idrettstilbudet i Birkenes.

Det første sykkelrittet i Birkenes ble arrangert 25. mars 1973. 22 ryttere stilte til start på 10/20 km tempo på Lillesandveien, og Børge Rislå vant på tiden 29.53, 4 sekunder foran Siggen.
Når status for 1973 ble gjort opp hade Birkenes-rytterne vunnet alle SM i seniorklassen og SM tempo for gutter v/Jon Flateland Flaa. Det ble rekruttert nye syklister gjennom sesongen, og tilsammen 8 ryttere hadde stilt til start for klubben første sesongen. Foruten de 4 nevnte deltok Sigbjørn Tveite, Sigmund Aas, Tor Kristian Flaa og Ragnar Høygilt.

De første årene

Ernst KarlsenErnst Karlsen, Gunnar Høygilt, Tor Kritian Flaa og Jon FlatelandFør 74-sesongen kom den første stjernerytteren til klubben. Ernst Karlsen flyttet fra Stavanger til Storemyr og meldte overgang til Birkenes. Han hadde en 9. plass i NM 180km fellesstart i 1973, og ble den første landslagsrytter for Birkenes i 1975. Antall aktive ryttere økte til 9 i 1974, 12 i 75, 17 i 76, 25 i 77 og til rekorden 27 i 1982.
Fra og med 1976 ble det jobbet sterkere med å rekruttere også fra Lillesand. Willy Nilsen var pådriver og i 1977 var 5 av gutte-rytterne i Solo-mesterskapet (uoff.NM) fra Lillesand.

Foran 1978-sesongen hadde sykkelgruppa innendørs fellestrening gjennom hele vinteren. Nye rekrutter kom og klubben hadde denne sesongen 21 ryttere som var 16 år eller yngre, derav 4 jenter.

Tirsdagsritt

Siggens kjepphest i rekrutteringsdebatten var ritt-tilbud. Han var talsmann for å forenkle arrangementene mest mulig, slik at det skulle bli lettere for arrangørene. "Tirsdagsrittene" ble en suksess. Nesten hver tirsdag på et fast klokkeslett var det ritt på ett av stedene Arendal, Birkeland eller Kristiansand. Det ble etterhvert et anseelig antall ritt i Tveide-løypa, med start/mål på toppen av skolebakken.

Hvem husker ikke Per Heitmann som kom med sykkeltrøya nystrøket på kleshengeren i sidevinduet bak i bilen? Samme mann kom til mål som en levende potet etter å ha veltet trill rundt på sykkelen i en åker på Tveide. Også kretsritt/KM/SM ble arrangert av en etterhvert meget dyktig arrangørstab.

Turritt

Ragnar HøygiltTor Kristian Flaa, Reidar Andreassen, Ivar Andreassen og Arild AasEtter som arrangementserfaringen økte og antall mennesker på racer eller treningsracer økte, ble det første turrittet unnfanget. Gunnar Høygilt var løpet far, og døpte det "Birkenesrunden". Rittet ble arrangert første gang 29. juni 1975 med 81 deltakere - 3 kvinner og 78 menn som syklet de 92 km Birkeland - Hynnekleiv - Vegusdal - Stemlona - Senumstad - Birkeland. Sørlandets første turritt har siden vært det største turrittet på Agder.
Rittet har senere blitt videreført av Ragnar Høygilt, klubbens første turrytter bl.a. med 3. plass i Trondheim-Oslo i 1976.

Kåre Hørte, Ralph Knutsen og Ottar StordalFørste større ritt som sykkelgruppa arrangerte var ” Førstemann til Hovden” Det var i 1975 med start på strøget på Birkeland . Beste Birkenesing av de 30 som stilte til start var Ernst Karlsen. Med sin 3. plass fikk han en meget bra plassering med tanke på at deler av Norgeseliten også stilte til start.
For Birkenes ble det med enne gangen. Løpet ble ikke arrangert igjen før Lillesand sykkelklubb (stiftet i 1979) 16. august 1980 arrangerte det med start på Evje. Også i 1981 ble rittet startet på Evje. I 1982 ble starten flyttet til Lillesand og det fikk en løpet over 20 mil.
Foran sykkelsesongen 1983 ble det startet en ny klubb med sete i Grimstad med navn ”Sykkelkameratene”. Dette navnet ble ikke godtatt av sykkelforbundet så dette ble starten på Grimstad sykkelklubb. Det ble dem som tok over rittet, fortsatt med start i Lillesand.

Rittet fortsatt sin vandring og i 1985(?)tok Kristiansands Cykle Klubb over. De første årene ble startet på Stemmen helt frem til Color Line kom inn som sponsor og starten ble flyttet til Hampa i Kristiansand. Dette er blitt det dessidert største løpet på Sørlandet med over 1500 deltakere. Fantastisk bra. All honør til KCK.

Oddleif GundersenLagtemporittet "Kvartetten" ble startet i 1980 av Oddleif Gundersen, og har levd sitt liv på det jevne i over 20 år. Han startet også terrengsykkelrittet "Å i Heiane" i 2000. Mer om dette rittet lengre nede.
I 2010 ble forøvrig Oddleif Gundersen tildelt Birkenes IL. sin gullnål for langt og flott arbeid inne idrettslaget og spesielt innen sykkel. Han har vært en meget aktiv mann på sykkelen i mange år - helt fra glansdagene på slutten av 70-årene og frem til i dag hvor han fortsatt holder koken. Han har også vært formann i flere lange perioder, vært iniativtaker for flere nye ritt, men ikke minst vært og ER en humørspreder og veldig aktiv mann i sykkelmiljøet på Sørlandet.

Alle disse rittene lever i beste velgående i dag, med bra deltakelse - spesiellt Birkenesrunden som i mange år var Sørlandets største turritt - nå kun slått av Colorline Tour - Kristiansand Hovden.

NM

Geir DigerudBirkenes søkte NM på tempo m/Kongepokal i 1976. Dette var første gang et sykkel-NM ble arrangert på Sørlandet, og var slik sett historisk. Mesterskapet ble arrangert umiddelbart etter OL i Montreal, med den senere Birkenessyklisten Geir Digerud som en klar vinner. Start/mål var i Fritun-svingen, med vending ved Boen og Møglestu. NRK-reporter Kjell Kr. Rike var speaker, nær 1000 tilskuere var tilstede, og både ryttere og media roste Birkenes IL for et flott arrangement.

Også i 1981 ble det arrangert NM i 50km tempo på Birkeland. Årets løype er den samme som sist, men denne gang stiller ikke Geir Digerud opp - mannen som har vunnet 5 strake NM på distansen. Han ble proff året før. Favoritt denne gangen måtte bli Dag Erik Pedersen (ble proff i Bianchi-Piaggio tirsdagen før), med Morten Sæther og Bjørn Hamre Gundersen (norgesrekordholder på 50km tempo) hakk i hel.
I yr og regn ble det kanskje ikke så spennende som man hadde håpet. Alt stemmer for Morten Sæter fra første tråkk, og han fortalte selv etter rittet at dette var "det beste temporittet jeg noen gang har kjørt". Tiden ble 1.06.47.
Dag Erik Pedersen måtte nøye seg med 3. plass, også slått av Hans Petter Ødegård.

Ungdomsrittet

Anders Gustav Birkeland og Per Helge StovelandStar Kjøkken 3-dagersStar-Kjøkken 2-dagersritt for gutter og jenter startet opp i 1979 med ca. 150 deltakere, og utviklet seg etterhvert til å bli et 3-dagersritt med internasjonalt godt renomé. I dette rittet inngikk: bakkeritt i Mosfjell kleiver, temporitt på Lillesandveien og fellesstart i Tveideløypa med start/mål ved transformatoren inn fra Jordbruna, like før Tveide Stasjon.

Mange store sykkelryttere har deltatt her, bl.a. Svein Gaute Hølestøl og Lars Michaelsen (dansk). Rittet ble siste gang arrangert i 1986.

Eliterittet

Geir DigerudStar-Kjøkken Sykkelfestival, etapperitt med internasjonal deltakelse, var i flere år et av de største og beste sykkelritt i Norge. Gunnar Høygilt som kom inn i den sportslige ledelse i Norges Cykleforbund i 1975, fikk etterhvert mye internasjonal erfaring og mange kontakter. Willy Nilsen var forhandler av Star Kjøkken og fullstendig sykkelfrelst. Han solgte ideene om en sykkelfestival til Star Kjøkken sentralt, og ordnet på denne måten den finansielle delen. Sykkelgruppa i Birkenes fikk nå etterhvert sponsoravtaler som muliggjorde en helt ny satsing.

Torleif AndersenEtter en litt forsiktig start i 1976 med gateritt i Lillesand og landeveisritt med start/mål på Birkeland, ble det i 1977 utvidet til 3 dager med 4 etapper. Deltakere kom fra Belgia, Tyskland, Nederland og Danmark. I både 1978 og 1979 ble rittet utvidet til 4 dager og 6 etapper med deltakere fra Belgia, Nederland, Østerrike, England, Polen, Sverige og Danmark. Rittet ble arrangert for siste gang i 1979.
Vinnere: 1976: Torleif Andersen. 1977: Geir Digerud. 1978 og 79: Morten Sæther.

Ungdomsrytterne

Anders Gustav BirkelandGutteryttereFra 1976 hadde sykkelgruppa en stor stall med gutte/jente- og juniorsyklister.
På gutte-/jr. siden var det Anders Gustav Birkeland som nådde lengst. I junior-NM i 1979 vant Anders Gustav mesterskapstrøya som beste rytter sammenlagt med 3. plass på tempo og 2. plass i fellesstart. I 1980 deltok han på Norges lag i lagtempo-VM for junior, og kjørte inn til en 8. plass. Det mest imponerende er allikevel norgesrekorden hans på 10 km tempo for menn junior. Rekord-tiden 12.39.2 står den dag i dag! Andre gode plasseringer av guttesyklister er 2. plassen i tempo for Per Arne Fredheim i klasse 14 år i 1979 og 5. og 6. plassen til Thomas Nilsen i tempo og fellesstart i 10-års klassen i 1978.

Nelly Larsen tas ut til juniorlandslagetPå jentesiden har May Britt Nilsen som har vunnet utalje NM som jentesyklist. Ellers var Nelly Larsen ogsså en meget god syklist, bl.a. med 4 og 5 plass på tempo og felles i jenter 15-16 år i 1977. Hun har også gått til topp i sykkelrittet "Halden Grand Prix", en prestasjon som også førte til landslangsuttak til juniorlandslaget.

Elitesatsing

Elitelaget - bilde hentet fra VI MennElitelaget i ItaliaStar Kjøkken var svært tilfreds med måten sykkelfestivalen hadde utviklet seg på, men synligheten var mest i det lokale marked. Etter sesongen 1978 kom ideen om en satsing på et elitelag, for derigjennom å kunne få en større synlighet nasjonalt. På ny var Willy Nilsen den sentrale pådriver mot Star Kjøkken sentralt. Han nådde igjen frem med sine argumenter. Øglend med DBS sykler og Pioner arbeidsklær ble med som en viktig samarbeidspartner som bidro både med kontanter og utstyr. Gjennom disse avtaler var det nå tilrettelagt for et elitelag i Birkenes. Det var delte meninger omkring slik satsing, men hovedstyret med daværende formann Ivar Erlandsen, stilte seg positiv til satsningen.

Dag Erik Pedersen, trener Gunnar Høygilt, dansken James Møller og John Rangfred HansenJon Rangfred Hansen og Dag Erik PedersenHøsten 1978 meldte eliterytterne Geir Digerud (Rye), Jon Rangfred Hansen (Grenland), Dag Erik Pedersen (Larvik) og Arne Klavenes (Horten) overgang til Birkenes. Gunnar Høygilt hadde som landslagstrener hatt ansvaret for alle disse fire rytterne, og ble sportslig leder og trener for det nye laget. Målsettingen var å bli Skandinavias ledende sykkellag, samt å rekruttere ryttere videre inn på de store profesjonelle sykkellag ute i Europa.

I 1979 vant laget 9 av 10 sykkelritt i Skandinavia. Geir Digerud ble proff i italia i 1980, og Dag Erik Pedersen det samme i 1981 etter 4. plassen i VM fellesstart.

Geir Digerud. Vant bl.a. NM Temp 50km 6 ganger på rad.Laget skulle videre være noe å strekke seg etter for alle unge syklister i vår klubb, og for syklister med internasjonalt potensiale fra andre klubber. Fra egen klubb kjørte Ernst Karlsen, og senere Anders Gustav Birkeland på elitelaget.
Mange sykkelklubber var sterkt imot denne profesjonelle dannelsen av elitelag, og i Norges Cykleforbund var det også delte meninger omkring det å ha klubbmiljøer med et mer profesjonelt tilbud enn det forbundet selv kunne tilby. Men sykkeltinget høsten 1978 gav sin tilsslutning til satsingen i Birkenes. Av de 3 stifterne av sykkelgruppa var nå bare Gunnar Høygilt tilbake. Siggen meldte overgang til sin gamle klubb Grenland, og Børge la opp.

Foran 1981-sesongen ble Lillesand Sykkelklubb startet og flere av Birkenes-syklistene meldte overgang, fordi de mente det ville være et bedre tilbud til dem. Samtidig ble Geir Digerud proff, og Arne Klavenes la opp. Men det ble også nye ryttere på laget: den danske mester på 180km felles, James Møller, tidligere norgesmester Svein Langholm fra Oslo, og den fremadstormende unggutten Dag Hopen fra Tønsberg (VM bronse lagtempo 1983). I tillegg meldte også Atle Pedersen overgang til Birkenes.

1981-sesongen ble etter en meget god start, en sportslig nedtur for laget. Ingen NM-titler og laber innsats i senior-nordisk. Hederlig unntak var Atle Pedersens nordiske mesterskap i jr. fellesstart, og Dag Eriks flotte sesongavslutning med seier i etapperittet "Wilhelm Tell GP" i Sveits og 4. plass i VM 180km. Etter sesongen bestemte Gunnar Høygilt seg for å trappe ned sitt engasjement i sykkelsporten. Sykkelgruppa i Birkenes turde da ikke videreføre elitesatsningen, og eliterytterne meldte overgang til Sandnes.

Sponsorene

Sykkelsporten var den første idrett i Norge som inngikk reklamavtaler med næringslivet. Siggens moderklubb, Grenland sykkelklubb, var den første idrettsklubb i Norge som inngikk en sponsoravtale der penger ble byttet med reklameeksponering på drakten. Dette skjedde i 1966.

Polaris Kjøkken var en stor og fremadstormende bedrift på Birkeland. Den første sponsoravtalen sykkelgruppa inngikk for 1973 var på 3000,- kr. i kontanter, rosa konkurransetrøyer med maskinbroderte bokstaver, samt treningsdresser. Det var en god start, og det var hyggelig å kunne reklamere for et lokalt firma.

Bak Star Kjøkken stod svensk storkapital (Wallenberg). Den lokale forhandleren Bo-innredning i Lillesand (og senere Kristiansand) ved innehaver Willy Nilsen, hadde møtt syklistene som levende Polaris Kjøkken-reklame. Han så på sykkelsporten som et godt medium for profilerende reklame.
Foran 1976-sesongen inngikk sykkelgruppa en reklameavtale på 10 000,- kr i kontanter, konkurransetrøyer i rødt/sort med hvitt reklametrykk, treningsdresser i sorte og et stort antall sykkelluer med reklame. Etterhvert vokste denne avtalen i takt med de aktiviteter som ble igangsatt, og hadde et nivå på ca. 3-400 000 ,- kr. alt inklusive. Øglend kom inn som sponsor sammen med elitesatsingen. Dette var en kombinasjon av kontanter, sykler og utstyr, samt kjøp til reduserte priser. Denne avtalens omfang var på det meste ca. 200 000,- kroner.

Pr. 1979 var det ingen klubb i Norge som noen gang hadde oppnådd bedre sponsoravtaler enn sykkelgruppa i Birkenes. Også Norges Cykleforbund hadde lavere budsjett til sin elitesatsning enn Birkenes IL. Både under og etter eliteperioden bidro Star Kjøkken og Øglænd med øremerkede midler til de som ikke kom inn under elitesatsningen.

Media

De lokale aviser hadde bra med stoff om sykkel, noe utklippsbøkene forteller det meste om. Særlig Arild Tveide var en god mann på alt som skjedde på alle nivåer i sykkelgruppa. Det som skapte de største overskriftene var Gunnar Høygilts periode som lanslagstrener, sykkelfetivalene, og aller mest elitesatsingen.
Til og med danske middagsaviser hadde oppslag om at "proffene" i Birkenes burde innrapporteres til IOC (Internasjonale Olympiske Komite) med spørsmål om hvorvidt de skulle ekskluderes fra deltakelse i OL.

Gode resultater gir mediedekning. God mediadekning gir muligheter for gode sponsoravtaler. Birkenes hadde begge deler.

Treneren

Gunnar HøygiltGunnar Høygilt var den første aktive syklist født og oppvokst i Birkenes. Han var den første fra Birkenes med sørlandsrekord på 50km temporitt (1.16.54), han var landets første sykkelstudent på Norges Idrettshøgskole (1974) go han var Sørlandets første trener for VM og OL-lag på sykkel. Han var også landets første ansatte landlagstrener (1978), den første som ledet et norsk lag til lagtempo-seier i Nordisk, og den første som ledet et norsk lag til dobbeltseier i fellesstart i Nordisk. Gunnar Høygilt var også den første som trente en norsk syklist til en plassering blant de 6 beste i VM i fellesstart (Dag Erik nr. 4 i 1981).

Formannen

SykkelstyretJohannes Tobiassen var formann i sykkelgruppa da aktiviteten var på det høyeste. Hans innsats som formann avspeiles i det som ble oppnådd i hans formannstid

Sekretæren

Arild Tveide var levende opptatt av sykkelsporten. Han var journalisten og sekretæren, han var utklippsansvarlig med et utklippsarkiv knapt noen når opp til. Han var altmuligmannen som ordnet opp i det meste.

Finansmannen

Willy Nilsen og Gunnar HøygiltWilly Nilsen vil for all ettertid stå frem som den som gjorde det mulig å løfte sykkelgruppa opp til det nivå den nådde.
For ham var sykkelsporten den desiderte nr. 1 idrett. Han glødet for sykkel. Han så mulighetene markedsmessig. Han så mulighetene sportslig. Han ønsket at flest mulig gutter og jenter skulle bli med i denne "verdens hardeste idrett". Hans inntreden i sykkelgruppa betydde både penger og syklister. Allerde første året i 1976 rekrutterte han 5 nye guttesyklister fra Lillesand.

Han tenkte ikke bare elite. Han var drivkraften bak det ungdomsrittet som etterhvert ble "Star Kjøkken 3-dagers". Han skaffet også majoriteten av pengene til Star Kjøkken Sykkelfestival og til elitesatsningen, men han var like opptatt av øremerkingen av midler til ungdomsaktiviteten.
For å kunne snakke om sykkel utfra egenerfaring, investerte han i en topp racersykkel, startet sykkeltrening og deltok i konkurranser. Willy var en friskus som sykkelsporten har mye å takke for.

Nedturen

Når noen blir borte kommer nye til, og i 1982 var antalle aktive økt med 6 til 27, og det meste var tilsynelatende ved det gamle. Men det varte ikke så lenge. Allerde i 1983 sank lisensantallet til 16 aktive. I 1985 var det nede på 7, og i sesongen 1986 hadde sykkelgruppa ingen lisenierte aktive syklister.
- En 13-årig meget begivenhethetsrik periode var forbi.

Det kan være mange årsaker til denne brå nedturen, men det er et faktum at både leder- og trenerkompetanse, samt et par av de virkelige ildsjelene i miljøet ønsket å prioritere sin frittid til andre aktiviteter enn sykkel. Å erstatte nøkkelpersonene viste seg vanskelig. Samtidig var det en generell tilbakegang på landsbasis i sykkelaktiviteten på landeveien: Vanskelig rekrutteringssituasjon utover på åttitallet både med hensyn til aktive og ledere, gjordeat det flere ganger ble diskutert hvorvide sykkelgruppa skulle legges ned.

Cross-løp fra 70-talletKlar til den store styrekeprøven. Odd Harald Haugen, Arvid Heia og Tor Kr. Flaa.Offroad og terrengsykler var de nye trender i tiden. Her var ikke Birkenes med på denne utviklngen, selv om det i 1985 ble arrangert et eget sykkelcross-løp i Birkenesparken med hele 81 barn og ungdommer på startstreken. Det som ble igjen i sykkelgruppa var et aktivt og i perioder meget bra turrytter-miljø. Avdanka aktive sammen med mosjonsglade godt voksne deltok i turritt både lokalt og intarnasjonalt. I 1981 stilte klubben med 10 deltakere i Trondheim-Oslo, i 1983 med 11 ryttere i Vätternrnden (Sverige) og 12 ryttere i Sjælland Rundt (Danmark).

I 1991 ble Birknees IL med i et samarbeid med sykkelklubbene i Arendal, Grimstad og Kristiansand. Målsettingen bar å arrangere et 4-dagers etapperitt på Sørlandet for tursyklister. Sørlandets Sykkelfestival ble imidlertid aldri noen stor suksess og arrangementet ble lagt ned etter fire år. Etter dette har i realiteten aktiviteten i sykkelgruppa vært kyttet til gjennomføringen av de to gjenlevende turrittene, Birkenesrunden og Kvartetten.

I 1991 ble Gunnar Høygilt innvalgt som SGS (sportslig komite seniorlandslaget) i Norges Cykleforbund. Han har gjennom resten av 1990 og 2000-tallet vært nært knyttet til landslaget, bl.a. som landslagstrener og formann i SKS. I dag driver han med politikk på fulltid.

Sletten

Notto Høyland, Runar Skuggevik, Magnar Flaa, Olav N. Birkeland, Kåre Hørte og Halfdan RealfsenI de siste årene har aktiviteten igjen begynt å røre på seg. Vi har igjen fått aktive syklister bl.a. gjennom Halvdan Realfsen og Runar Skuggevik som har deltatt i Norgescupen, Ragnar Høygilt har bidratt til at Birkenesrunden har nådd rekord etter rekord mhp antall deltakere, vi har fått terrengrittet "Å i Heiane" som startet opp i år 2000, og vi har startet rekrutteringsarbeid ved igjen arrangere ritt for yngre og fremtidige ryttere i sykkelgruppa.

Kanskje vi kan få en ny Anders Gustav Birkeland, en ny May Britt Nilsen eller en ny Dag Erik Pedersen i klubben...

I de siste årene har veteran-gutta i Birkenes opprettholdt sin deltakelse i lokale ritt rundt om på sørlandet. Vi har også tatt opp igjen å arrangere Tveide Rundt, og Åpent klubbmesterskap på tirsdagskveldene med bradeltakelse. Etter hvert ble det også gjort noen forsøk på en bakketempo fra skiskytterarenaen og til mål på Svaland. Gøy og hard løype med stor stemning i målområdet.



Oppturen

Utflyttet Birkenes syklist Runar Skuggevik (nå Vegårshei IL) syklet sammen med S Klubbrekorden i samme ritt er også på vei nedover ettersom nåværende leder Notto Høiland sammen med Team Sydspissen syklet på 15 timer og 5 minutter.

Kåre Hørte har fått flere gode resultater i flere lokale ritt, men meste impornerende er kankje hans 2. plass i Veteran NM 2008, 3. plass i 2009 og flere gode plasseringer i Nordisk Mesterskap.



Øyvind Reiten og Olav N.Birkeland deltar og får veldig gode resultater i både TransAlp og TransRockies. I det siste rittet ble det så bra som 3. plass i 7-dagers rittet som har en distanse på over 550 harde kilometer i villmarka.

Jon Kristian Svaland vinner bl.a. Finnmarksrittet, gode plassering i UltraBirken...+++

Åsmund Sivertsen har jobbet hardt på sykkelen, og på slutten av 2007 ble det til at han ville satse mot Norgetoppen på sykkel. Det ble formidlet kontakt med Kristiansands Cykle Klubb og etter han var medlem av Birkenes det første året bar det over til KCK. Norgestoppen nærmet seg med ekspressfart. Sin første Norgecupseier fikk han utpå høsten 2009. Det var et meget bra miljø i KCK i disse årene for ungeeliteutøvere.
Året etter ble det overgang til det nystartet laget Plussbank Cervelo som har base i Grimstad, her var ikke ukjente Thor Hushovd med på eiersiden. Åsmund var her en av flere lokal talenter som dannet kjernen i laget, men det ble også hentetinn flere unge menn fra andre deler av landet. Nå var det satsing på toppnivå som innebar permisjon fra jobb og mye reising og treningopphold i varmere strøk i utlandet. Treningsmengden økte og det ble flere konkurranser med større og bedre syklister hvor Åsmund klarte seg bra og fikk mange gode resultater. Fra sesongen 2012 fikk han ikke fornyet tillit, men vi ønsker og håper at vi ser mer til Åsmund også i fremtiden på høyt nasjonalt nivå. Åsmund ble også tildelt Birkenes IL sitt toppidrettsstipend for 2011.

Norgescup i Terreng.. og nytt NM



Ny giv i Å i Heiane... NC ritt og etterhvert NM 2012...